Wat is Pencak Silat?

Pencak Silat (je spreekt het uit als ‘pentjak sielat’) is een vechtkunst uit Zuidoost Azië. In diverse gebieden in Zuidoost Azië beoefent men Pencak Silat, hoewel niet altijd onder deze naam.  De meeste vormen (‘stijlen’) en beoefenaars vind je in Indonesië en Maleisië. Pencak Silat wordt  daar beschouwd als onderdeel van de cultuur. Elke stijl heeft zijn eigen kenmerken. De stijl die wij beoefenen heet ‘Setia Hati Terate’. Het is een van de grootste Pencak Silat stijlen ter wereld.

Er bestaan heel veel verschillende meningen over wat ‘Pencak’ en ‘Silat’ betekent en wat de termen  precies inhouden. Binnen onze stijl zien we ‘Pencak’ als de beoefening van vechtbewegingen zonder  tegenstander. ‘Silat’ verwijst naar de toepassing van zelfverdediging vaardigheden in een echt gevecht.  In Pencak Silat vecht men zowel ongewapend als met traditionele wapens.

219917_3846204587831_897811422_o

 

Karakteristiek zijn de souplesse en sierlijkheid van de bewegingen die plotseling over kunnen gaan in bikkelharde en bliksemsnelle slagen, trappen, klemmen, vegen en scharen.

Sommige bewegingen zijn afgeleid van de bewegingen van dieren. Pencak Silat kan enkel als zelfverdediging vorm of vechtsport worden beoefend. Pencak Silat, zoals dit wordt uitgedragen door de Setia Hati Terate, bevat echter meer. Het is een systeem van menselijke ontwikkeling, met een eigen filosofie, en kan daarmee een levensweg zijn voor  degenen die deze vechtkunst beoefenen.