Is Pencak Silat iets voor mij?

Pencak Silat is voor bijna iedereen geschikt. Het is een zeer veelzijdige vechtkunst met diverse onderdelen. Je kunt het beoefenen  als een (wedstrijd)sport, als methode van zelfverdediging, als bewegingskunst of als een manier om je  als mens  meer te ontwikkelen. Het biedt voor elk wat wils. Karakteristiek en uniek aan Pencak Silat is de link met de Indonesische cultuur en het gracieuze karakter van  deze vechtkunst. Het beoefenen van een vechtkunst  als Pencak Silat heeft een aantal voordelen:

 Fysieke en mentale weerbaarheid

Beoefening van een effectieve zelfverdediging vorm als Pencak Silat maakt je    weerbaarder. Daardoor zal je meer zelfvertrouwen ontwikkelen en uitstralen. Hierdoor zal de kans op gewelddadige confrontaties afnemen. Daarnaast is het zo dat Pencak Silat je innerlijk sterker en evenwichtiger maakt. Hierdoor zal je ook mentaal veel sterker en weerbaarder worden.

Lichamelijke gezondheid en ontspanning

IMG_3663

 

Lichaamsbeweging is heilzaam voor de mens. Het bevordert je lichamelijke gezondheid, je fitheid en je energieniveau. Sportief bezig zijn is tevens een goede manier om te ontstressen. Pencak Silat is een bewegingsvorm waarin je een uitgebreid scala aan soms complexe bewegingen maakt. Dit zorgt voor een zeer goede en veelzijdige ontwikkeling van de motoriek. Pencak Silat verbetert daarnaast uithoudingsvermogen, kracht, snelheid, lenigheid, coördinatie en balans.

Karaktervorming en mentale training

Het beoefenen van vechtkunst heeft een directe invloed op de ontwikkeling van je karakter: bevorderd worden discipline, doorzettingsvermogen, waakzaamheid en innerlijke rust. Je leert je angst te overwinnen, met beproevingen om te gaan en ook onder stress verstandig en snel te handelen.

Geestelijke ontwikkeling

Belangrijk in onze stijl is de integratie van lichaam en geest en verstand en gevoel. De Setia Hati Terate biedt hiertoe onder andere methoden van ademhaling en meditatie. De combinatie met een geestelijke leer maakt het ook een manier om je geestelijk te ontwikkelen. Pencak Silat is daarom ook niet enkel gevechtssport maar vooral een gevechtskunst: een gevechtssport is het gevecht met een ander. Een gevechtskunst is het gevecht met jezelf.

Is het geschikt voor kinderen?

Pencak Silat is prima geschikt voor kinderen (de minimum leeftijd die we hanteren is 12 jaar). Het is voor kinderen belangrijk om te bewegen en zich lichamelijk te blijven ontwikkelen. Het beoefenen van Pencak Silat wordt door kinderen als leuk en soms ook als een beetje spannend ervaren.

Onze vereniging zorgt voor een prettig en veilig klimaat waarin ze plezierig met hun leeftijdsgenoten of volwassenen kunnen trainen. Onze instructeurs dragen zorg voor een goede begeleiding en een fysiek verantwoorde en op de jeugd afgestemde trainingen.

IMG_4025

Het zelfverdedigingsaspect van Pencak Silat bevorderd de fysieke weerbaarheid van kinderen. Wellicht nog belangrijker is dat ook de mentale weerbaarheid verbetert, bijvoorbeeld tegen psychologische aanvallen als pesten. Kinderen krijgen immers meer zelfvertrouwen en stralen dit uit. Een bedreigende situatie zal zich daardoor minder snel ontwikkelen tot een fysieke confrontatie. Ook wordt door de beoefening van vechtkunsten hun zelfbeeld verbeterd waardoor ze minder vatbaar zijn voor stress.

Training van Pencak Silat of andere vechtsporten draagt, meer dan andere sporten, bij tot meer discipline, zelfcontrole en respect en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzicht van anderen. Iedereen leert zijn eigen grenzen kennen en kan die grenzen verleggen zonder overdreven druk. Men leert zich handhaven in een groep waardoor ze geestelijk sterker worden. Ook wordt door de oefeningen het concentratievermogen van kinderen verscherpt. Tenslotte krijgen ze meer rust en leren ze beter omgaan met hun emoties.

En voor dames?

Jazeker! Onze club kent ook een aantal vrouwelijke leden. Aangezien Pencak Silat gebruik maakt van snelheid en verrassing, en gericht is op de zwakke plekken van het lichaam, is fysieke kracht minder belangrijk.